Kadehditko puolisoasi?

19.6.2023

Kadehditko puolisoasi?

Suomennettu hartaudesta: Are you envious of your spouse? (Charlyne Cares Devotion 7.6.2023)

Älä kadehdi niitä, jotka elävät synnissä, elä Herran pelossa päivästä päivään. Jos sen teet, sinulla on tulevaisuus eikä toivosi raukea tyhjiin.
Sananl 23:17-18

Miten sinulla menee aviolitto-ongelmiesi keskellä? Elätkö rauhallista elämää ja käyttäydytkö Kristuksen kaltaisesti asumuseron tai avioeron myrskyssä? Yritätkö olla nöyrä ja kylvää rauhaa minne menetkin? Kadehditko puolisoasi tai jotakuta toista henkilöä hänen elämässään? Katsotaan mitä Raamattu sanoo kateudesta:

Kuka teistä on viisas ja ymmärtäväinen? Esittäköön hän osoitukseksi hyvästä vaelluksesta tekonsa, sävyisästi, niin kuin viisas tekee. Mutta jos teidän sydäntänne hallitsee katkera kateus ja riidanhalu, älkää vastoin totuutta kerskuko kuvitellulla viisaudellanne. Sellainen ei ole ylhäältä tulevaa viisautta, vaan maallista, ihmisistä tulevaa, pahojen henkien viisautta. Sillä siellä, missä kateus ja riidanhalu vallitsevat, on myös hillittömyyttä ja kaikenlaista pahaa. Mutta ylhäältä tuleva viisaus on puhdasta ja pyhää, ja niin se myös rakentaa rauhaa, se on lempeää ja sopuisaa, täynnä armahtavaisuutta ja hyviä hedelmiä, se on tasapuolista ja teeskentelemätöntä.
Jaak 3:13-17

Kateus on sanakirjassa määritelty näin: toisen paremmuuden, varallisuuden, menestyksen tms. aiheuttama vihan ja harminsekainen tunne, kateellisuus.

Annan sinulle varoituksen. Älä kadehdi puolisoasi tai ketään muutakaan, huolimatta siitä miten onnelliselta tai menestyneeltä he vaikuttavat juuri nyt. Saatat taistella vihan tai syyllisyyden kanssa, koska heillä ei näytä olevaan häpeää tai syyllisyydentunnetta, mutta he ovat ylpeitä. Seuraavasta psalmista monet sanat hyppäsivät silmilleni, ja tiesin että minun pitää jakaa se sinulle.

Kuinka hyvä onkaan Jumala Israelille, kuinka hyvä niille, joilla on vilpitön sydän! Minä olin vähällä horjahtaa, jalkani melkein pettivät. Minä kadehdin jumalattomia, kun näin heidän menestyvän. Heillä ei ole ikinä vaivoja, he ovat terveitä ja lihavia. He eivät joudu raatamaan niin kuin muut ihmiset, eikä heitä toisten tavoin kuriteta. Sen tähden ylpeys koristaa heidän kaulaansa ja väkivalta on viittana heidän yllään.
Ps 73:1-6

Jaan tämän kanssasi, koska luulen että sinun täytyy tutkia omaa sydäntäsi. Kuljetko nöyryydessä ja oletko harkitsevainen joka asiassa, näytätkö armahtavaisuutta ja tiedät, että rauhantekijänä niität vanhurskautta? Kuulostaa hyvältä, mutta oletko todellisuudessa pois tolaltasi, vihainen, kateellinen ja kannat katkeraa kaunaa puolisoasi kohtaan?

Jumala tuntee sydämesi ja Hän ymmärtää. Toivon, että voit käydä keskustelun Herran kanssa ja tunnustaa kipusi, ongelmasi ja tunteesi, ja annat Hänen koskettaa ja poistaa kaiken saastan sydämestäsi. Hän teki sen minulle ja Hän voi tehdä sen sinulle. Voi kyllä, saatat joutua koetukseen tai jotakin voi tapahtua yhtäkkiä, jolloin tunteesi nousevat pintaan. Kutsu silloin Pyhää Henkeä rauhoittamaan hermosi ja hiljentämään kielesi. Hän antaa sinulle Hänen jumalallista viisauttaan ja ohjeitaan, kuinka toimia kunkin ongelman kanssa.

Älä ikinä unohda, miksi seisot “muurinaukossa” rakkaan puolisosi puolesta. Rukoilet hänen ikuisen kohtalonsa puolesta. Ellei Jumala kosketa ja muuta hänen sydäntään ja elämäänsä, seuraukset ovat tulossa.

Petollinen on ihmissydän, paha ja parantumaton vailla vertaa! Kuka sen tuntee? Minä, Herra, tutkin sydämet, tiedän salaisimmatkin ajatukset. Minä annan kullekin sen mukaan, miten hän elää ja millaisia ovat hänen tekojensa hedelmät.
Jer 17:9-10

Pahuus pursuaa heidän sisimmästään, heidän sydämensä on tulvillaan juonia. He puhuvat ilkeästi ja pilkallisesti, häikäilemättä he sortavat avutonta. Heidän puheensa uhmaavat taivasta, heidän sanansa eivät säästä mitään maan päällä.
Ps 73:7-9

Osana päivän hartauksiasi, lue koko psalmi 73. Katso kaikki raamatunkohdat kateudesta Raamattusi sanahakemistosta. Rukoilen tänään sinulle, että luotat Jumalaan täydellisesti joka päivä. Päätä kävellä uskossa puhtain sydämin, odottaen että Herra on sinun Puolustajasi, ja anna Hänen kostaa täydellisen ajoituksensa mukaan.

Älä kadehdi pahoja ihmisiä, älä tavoittele heidän seuraansa,  sillä heillä on mielessään tuhoisat aikeet, heidän puheensa saa aikaan pelkkää pahaa.
Sananl 24:1-2

Huuda avuksi Herraa ja pyydä Häntä antamaan sinulle anteeksi. Ylistä Häntä siitä, että Hän on sinun turvapaikkasi ja pitää kiinni oikeasta kädestäsi ohjaten sinua Hänen jumalallisten neuvojensa mukaan. Älä koskaan unohda, että Herra haluaa parasta sinulle, aviomiehellesi tai vaimollesi ja lapsillesi. Odota Herran täydellistä ajoitusta, niin Hän koskettaa ja muuttaa puolisosi sydämen ja elämän.

Siunauksin,
Charlyne Steinkamp
Rejoice Marriage Ministries

Katso uuusimmat julkaisut TÄÄLTÄ.