Syyllisyys ja häpeä

27.2.2019

Syyllisyys ja häpeä

Suomennettu hartaudesta: Guilt and shame (Charlyne Cares Devotion 26.2.2019)

Tämän päivän kirjoitus on Bobilta, joka oli tuhlaaja, joka palasi takaisin kotiin. Menimme uudelleen naimisiin ja olimme naimisissa vielä 23 vuotta ennen kuin Herra otti hänet Taivaan kotiin. Bob kirjoitti 19 kirjaa tuhlaajan näkökulmasta noiden kahden vuosikymmenen aikana avioeromme ja uudelleen avioitumisemme jälkeen. –Charlyne

Laskettuaan väen Daavid sai piston sydämeensä. Hän sanoi Herralle: “Tämä tekoni oli suuri synti. Herra, anna se palvelijallesi anteeksi! Olen menetellyt hyvin tyhmästi.”
2 Sam 24:10

Minulle ja Charlynelle tulee paljon kysymyksiä, joista monet koskevat avioliiton eheytymisprosessia. Odottavien puolisoiden on vaikeaa ymmärtää, mitä tapahtuu, kun tuhlaajapuoliso tekee “vika-aloituksia” kotiinpalaamisessaan. Poissa oleva puoliso tulee kotiin mutta lähtee taas yhtä nopeasti, ja muuttuu usein vielä etäisemmäksi kuin aikaisemmin. Jotkut joutuvat kestämään tällaista kiertoa useamman kerran, ennen kuin puoliso jää kotiin.

Päätän nyt käsitellä kahta estettä, joita kotiinpalaamisessa saattaa esiintyä, ja miten me tuhlaajat näemme asiat. Nuo esteet ovat syyllisyys ja häpeä.

Yllä olevassa raamatunkohdassa Daavidille tuli “pisto sydämeen” hänen synnistään. “Batseba”, saatat ajatella. “Daavidin pitäisikin tuntea itsensä syylliseksi!”. Ei aivan, sillä Daavidin tekemä aviorikos Batseban kanssa sekä Batseban miehen tapattaminen taistelussa tapahtuivat vuosia ennen yllä olevaa tapausta. Daavid oli todella vanha mies ja lähellä elämänsä loppua. Mikä sai Daavidin tuntemaan itsensä niin syylliseksi, että Raamatussa kerrotaan hänen menettäneen yöunensa? Hän oli menetellyt väärin laskiessaan väkensä.

Rukoilen, että tänään voisit nähdä Daavidin, poikasen, joka tappoi Goljatin ja jonka Jumala myöhemmin valitsi kansansa johtajaksi. Hän teki aviorikoksen, aiheutti murhan, ja paljon enemmän. Daavid palasi takaisin Jumalan luokse katuvana. Nyt elämänsä lopussa Daavid itkee Jumalalle, koska hän oli leikkinyt lukujen kanssa.

Vaikka tuhlaajapuolisosi ei ole ikinä tappanut jättiläistä tai johtanut kansakuntaa, rakkaasi saattaa tällä hetkellä olla Batseba-asteella Daavidin elämäntyylissä. Puolisosi synti on todella avointa, eikä hänellä näytä olevan mitään häpeää. Rukoilemme vaimoni kanssa, että kun autamme sinua näkemään, missä tuhlaajasi on todella menossa tällä hetkellä, sinä voisit jatkaa odottamista ja rukoilemista hänen katumuksensa puolesta – aikataulusta huolimatta. Muista, Jumala on aina ajoissa.

Voitko kuvitella kotiin palannutta tuhlaajaasi elämänsä loppupuolella, niin herkkänä Jumalalle, että hän kääntyilisi ja pyöriskelisi yöllä jonkun asian takia, jonka monet sivuuttaisivat “valkoisena valheena”? Anna, kun selitän.

Verrataanpa puolisosi tämänhetkistä tilaa isosisän vanhan kaappikellon heiluriin. Mitä kauemmas heiluria viedään toiseen suuntaan, sitä kauemmas se heilahtaa toiselle puolelle, mutta vain silloin kun se päästetään irti. Sinun tehtäväsi on rukoilla puolisosi irti pääsemistä synnin otteesta.

Eheytyminen on prosessi, joka alkaa kotiinpaluusta. Se on alku, ei loppu. Siihen liittyy ylä- ja alamäkiä, kun tuhlaaja suree toisen henkilön menetystä, ja kun sopeudutaan taas toisiinsa miehenä ja vaimona. Eheytymiseen saattaa myös liittyä lapsiasioita, taloushuolia ja sata muuta asiaa, jotka aina johtavat matkalle elämän sikolätteihin. Tiedä kuitenkin, että vihollinen käyttää jokaisen mahdollisuuden yrittäessään hajottaa eheytyvän pariskunnan.

Oman kokemukseni sekä muiden miesten ja naisten, joilla on takana vuosia avioliiton eheytymisestä, puheiden perusteella olemme samaa mieltä siitä, että “En enää ikinä mene takaisin sinne.” Ehkä Daavid sanoisi samaa tuossa raamatunkohdassa? Hän muistelee ongelmaa, jonka aiempi synti oli aiheuttanut hänelle, ja se hirvittää häntä.

Oletko valmistautunut käsittelemään tuhlaajasi syyllisyyttä ja häpeää, kun hän tulee kotiin? Jos et, et ole valmis eheytymiseen. Kun tuhlaajasi lausahtaa “minua niin hävettää”, aiotko vastata “niin pitäisikin”? Vai oletko valmis tarjoamaan sitä lohtua Jeesuksessa, jota hän tarvitsee?

Syyllisyys ja häpeä ovat Saatanan voimakkaita työkaluja. Ne yrittävät vakuuttaa meidät tuhlaajat siitä, että matka kotiin on mahdoton. Kukaan ei voi lähteä pois perheensä luota, olivatpa olosuhteet mitkä tahansa, ja olla tuntematta itseään syylliseksi. Me tuhlaajat saatamme peitellä häpeäämme jonkun aikaa, mutta joskus tulee se päivä eheytymisprosessissa, kun meidän pitää kohdata kasvoista kasvoihin se asia, mitä olemme tehneet.

Avioeron jälkeen kävimme sen toisen naisen kanssa isossa seurakunnassa, jossa olimme Charlynen kanssa käyneet. Yksi työntekijöistä oli ollut meidän ystävämme. Kun olin toisen naisen kanssa, tuo mies meni toiseen suuntaan ja vältteli kohtaamistani käytävällä. Syntisessä tilassani minusta oli mukava katsoa, kun hän astui sivuun penkkiriviin, ettei hänen tarvinnut tervehtiä minua. Vasta kun olin palannut takaisin kotiin, tajusin, kuinka hävettäviä tekoni olivat olleet ja millaiseen asemaan olin tuon miehen asettanut.

Meidän tulee katsoa myös odottavan puolison häpeää. On yksi lause, jonka puolesta rukoilen, ettet ikinä, ikinä käytä sitä. Älä päätä lausetta sanoilla “sen jälkeen, mitä olet saanut tämän perheen kestämään” tai mitään muitakaan sanoja, jotka edes etäisesti käsittelevät tuota ajatusta. Jos edelleen haudot mielessäsi häpeää siitä, mitä kumppanisi on tehnyt, et ole valmis eheytymiseen. Vapauta kaikki häpeä Herralle tänään.

Tuhlaajasi saattaa katsoa omaa syyllisyyttään ja häpeäänsä kahtena valtavana seinämänä, jotka estävät häntä palaamasta kotiin. Rukoilemme Charlynen kanssa, että pystyt tuhoamaan nuo seinät ja päällystämään tien kotiin rukouksillasi. Haluamme, että tuhlaajasi on niin kuin Daavid, niin herkkänä sinulle ja Jumalallemme, ettei mitään vahingoittavaa anneta tulla noihin kahteen suhteeseen.

Onko se edes mahdollista? Se ei vain ole mahdollista, se on myös todennäköistä. Tänään saatat kohdata valtavan esteen näköisiä asioita. Puolisosi ja se toinen henkilö saattavat olla työkavereita. He saattavat pitää jatkuvasti yhteyttä. Vakoilemisesta ei ikinä seuraa mitään hyvää, mutta kaikki on mahdollista sinun rukoustesi kautta.

Jos jatkat pysymistä lujana, jopa silloin kun tuhlaajasi palaa takaisin, ja otat neuvosi Jumalalta etkä ihmisiltä, niin se päivä tulee vielä, kun puolisosi tajuaa, että hänen täydellinen rakkautensa, sitoutumisensa ja huomionsa kuuluvat kotiin ja jaettavaksi puolison ja Jumalan kanssa – ei jaettavaksi puolison ja väärennöksen kanssa.

Meistä on Charlynen kanssa kunnioitettavaa, että odottavat puolisot tilaavat näitä päivittäisiä viestejä sähköpostiinsa (subscribe to Charlyne Cares). Sivuhuomautuksena lupaan, että on mahdollista päästä yli siitä toisesta henkilöstä. Avainasia on yksinkertaisesti olla pitämättä yhteyttä siihen toiseen henkilöön, mistään syystä, kuuden kuukauden ajan. Sinä aikana Jumala auttaa sinua käsittelemään syyllisyyden ja häpeän. Kiintymys, jota ensin tunnetaan, vähenee ajan myötä. Toisaalta jokainen yhteydenpito taas on sama kuin heittäisi bensaa liekkeihin. On kivun arvoista saada puolisonsa ja perheensä taas takaisin.

Jumala, sinä tunnet erehdykseni, rikkomukseni eivät pysy sinulta salassa. Herrani, Herra Sebaot! Älköön minun takiani joutuko häpeään kukaan, joka odottaa sinua. Israelin Jumala! Älköön minun takiani joutuko pilkattavaksi kukaan, joka etsii sinua.
Ps 69:5-6

Koska Hän elää,
Bob Steinkamp
Rejoice Marriage Ministries

Katso uuusimmat julkaisut TÄÄLTÄ.

Lue lisää Bobin kirjoituksia TÄÄLTÄ