Anteeksiantamattomuuden myrkky

28.12.2022

Anteeksiantamattomuuden myrkky

Suomennettu hartaudesta: The poison of unforgiveness (Charlyne Cares Devotion 26.12.2022)

Vierailijan kirjoituksen on kirjoittanut joku odottava puoliso. Alla olevat näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä kuvasta Rejoice Marriage Ministries:n tai Steinkampien näkemyksiä.

Kuulin joskus sanottavan, että kristityt ovat kauimpana Kristuksen mielestä ja sydämestä, kun heillä on anteeksiantamattomuuden henki. Kun katsotaan evankeliumin sanomaa ja mitä Raamatussa puhutaan välien sovittelusta ja anteeksiannosta, on helppoa nähdä, miten anteeksiantamattomuus on vastoin uudestisyntyneen uskovan identiteetin ydintä.

Kun tarkastelen omia elämänkokemuksiani ja niitä aikoja, kun olen kantanut sisälläni anteeksianamattomuutta ylpeyden, itsepäisyyden ja lukuisten muiden väärien syiden takia, tunnen syvää katumusta ja surua. Jumalan armon ja pitkämielisyyden takia tiedän, että olen saanut anteeksi, mutta se ei poista muistoja harha-askelistani ja siitä vahingosta, jota olen aiheuttanut todistukselleni. Iso osa anteeksiantamattomuudestani johtui voimantunteesta, jonka se antoi minulle niitä ihmisiä kohtaan, jotka mielestäni olivat loukanneet minua. Niin kauan kuin kielsin antamasta anteeksi tiettyä “rikosta”, minulla oli syy tuntea itseni paremmaksi. Anteeksiantamattomuudellani oli monia eri muotoja. Täydellinen huomiotta jättäminen, en vastannut yhteydenpitoyrityksiin, tai puhuin pahaa selän takana. Nämä olivat ne taktiikat, joita useimmiten otin esiin vääryyden aseistani.

Niiden kuukausien aikana, kun avioliittoni pysähtyi kirskuvasti jarruttaen, elämäni tärkeimmäksi henkilöksi oli tullut minä itse. Olin mestari puolustelemaan omia tekojani ja oikeuttamaan syntiäni. Löysin keinoja käyttää mitättömiä rikkomuksia, jotka olivat olemassa vain omassa päässäni, vähätelläkseni, halventaakseni ja syrjiäkseni arvokasta vaimoani. Loukkaannuin niin helposti vaimostani, että hän huomasi useimpina päivinä kävelevänsä varpaillaan pyrkiessään välttämään minun vihaani. “Kuinka vaimoni kehtaa elää vasten minun odotuksiani!”, ajattelin. Rankaisin häntä tahallisilla satuttavilla kommenteilla tai kohtelin häntä kuin ilmaa, jotta hänestä tuntuisi siltä, ettei häntä olisi olemassa. Surullista kyllä, rakkaudettomat sanani ja tekoni tekivät paljon enemmän tuhoa kuin osasin aavistaakaan. Ajan myötä Saatana käytti näitä tekoja keinona rakentaa perustus sille, josta tuli avioeromme lähtökohta… katkeruus ja anteeksiantamattomuus. Vasta kun aloin kokemaan kipua vaimoni menettämisestä, aloin ymmärtämään, kuinka vakava rike anteeksiantamattomuus on.

Vuosien ajan olin antanut anteeksiantamattomuuden hengen hallita sydämessäni. Kun se oli lopulta tehnyt tehtävänsä, huomasin itse saavani takaisin vuosikymmenen arvosta piilotettua raivoa ja vihaa. En kyllä voinut syyttää vaimoani siitä, minkä tien hän valitsi. Olinhan itse luonut ympäristön, joka oli kypsä tällaiselle katastrofille. Mutta mitä lähemmäs kasvoin Herraa ja mitä enemmän kasvoin uskossani, sitä enemmän tajusin, kuinka vastakkaista anteeksiantamattomuus on sille sydämelle, jonka väitin kuuluvan Kristukselle. Vaikka vaimoni kielsi tämän totuuden tuolloin, hän tuli kuitenkin lopulta huomaamaan saman asian.

Anteeksiantamattomuus on luonteeltaan kapinaa Jumalaa vastaan. Se on tahallinen kieltäytyminen noudattamasta suoraa käskyä. Kun päätämme pidättää anteeksiantoa, se on seurausta täydellisestä irtaantumisesta evankeliumin sydämestä. Miten voimme ikinä ajatella, että suhteemme Jeesuksen kanssa on oikealla tolallaan, jos olemme pystyttäneet muureja toistemme välille, tai olemme vahvistaneet sisäisiä puolustusmekanismejamme ja estämme puolisoamme sopimasta asioita? On niin tärkeää ymmärtää, että kun päätämme olla antamatta anteeksi, otamme vaarallisen riskin. Matt 6:15 sanoo, että jos emme anna anteeksi toisille heidän syntejään, niin Isä ei anna meille anteeksi meidän syntejämme. Emme tarvitse Raamatun selitysteosta ymmärtämään sitä, mitä tässä selvästi sanotaan. Varoitus uskoville on melko selkeä. Toivottavasti tämä epäpyhä henki ei ikinä löydä paikkaansa meidän sydämessämme.

Ehkä aviomiehesi tai vaimosi on loukannut sinua niin syvästi, ettet näe, miten antaa anteeksi. Jos tämä on sinun nykyinen tilasi, älä ole turhautunut. Omassa elämässäni oli vaihe pian avioeromme jälkeen, kun kyseenalaistin kykyni antaa anteeksi vaimolleni. Onneksi tulin huomaamaan, ettei minun tarvinnut luotaa omaan voimaani. Herra oli luvannut, ettei Hän ikinä jätä tai hylkää minua, ja tiesin, että minulla oli pääsy Hänen voimaansa. Hänellä oli minulle kaikki tarvittava, jotta voisin voittaa tämän anteeksiantamattomuuden haasteen.

Jumalan sana on elävä ja väkevä. Se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme.
Hepr 4:12

Anteeksianto on täysin mahdollista, mutta vain jos annat Jumalan muuttaa omaa sydäntäsi. Sinun täytyy ensin antautua Hänen auktoriteettiinsa ja tunnustaa, että sinun haluttomuutesi antaa anteeksi on synti. Anna Herran jälleen kerran muuttaa sydäntäsi ja mieltäsi Hänen tahtonsa mukaan ja Hänen alaisuudessaan, kun vietät aikaa Hänen Sanassaan ja menet päivittäin Hänen luokseen rukouksessa. Mitä läheisempi suhteesi Herraan on, sitä helpompaa sinun on antaa anteeksi. Hengellisesti kypsä uskovainen, joka kulkee läheisessä suhteessa Kristuksen kanssa, myöntää, että anteeksi annettuina syntisinä meillä ei ole mitään oikeutta pidättää anteeksiantoa keneltäkään, loukkauksesta riippumatta. Muista tämä totuutena, kun pyrit elämään Raamatun opetusten ja nuhteiden mukaisesti.

Tom
Tennessee, USA
Rejoice Marriage Ministries

Tom ja hänen vaimonsa Amy olivat Fight Gor Your Marriage -podcastissa muutama vuosi sitten. Voit kuunnella jakson TÄÄLTÄ. (englanniksi)

Katso uuusimmat julkaisut TÄÄLTÄ.

Katso uuusimmat julkaisut TÄÄLTÄ.