Millaisia lomat ovat tuhlaajapuolisolleni?

30.3.2018

Millaisia lomat ovat tuhlaajapuolisolleni?

Suomennettu hartaudesta:
What are holidays like for my prodigal?
Charlyne Cares Devotion 27.3.2018

Lyhyesti sanottuna lomat ovat kauheita siellä elämän erämaassa. Kaikki mitä näemme, kuulemme tai teemme muistuttaa meitä siitä, millaista elämämme oli ennen kuin oma kotimme joutui Saatanan hyökkäyksen kohteeksi.

On kolme erilaista tapaa, joilla me tuhlaajat yritämme selviytyä lomista. Kaikista tuskallisinta on yrittää toistaa oman perheemme perinteitä omassa onnettomassa ympäristössämme. Toisaalta saatamme yrittää olla välittämättä koko lomasta. Ne tuhlaajat, joiden elämään vihollinen on laittanut jonkun toisen henkilön, saattavat yrittää sulautua hänen perheensä lomaperinteisiin. Jos odotat puolisoasi takaisin, voit iloita, kun näin tapahtuu. Iloita? Kyllä, kiitä Jumalaa siitä. Anna, kun selitän.

Meillä on kotona juoksumatto. Valmistaja on laittanut siihen varoituksen, ettei laitteeseen saa astua silloin, kun se jo liikkuu. Jos laite liikkuu tarpeeksi nopeasti, se saattaisi heittää käyttäjänsä nurin.

Sen jälkeen kun minusta tuli tuhlaaja, yritin astua toisen naisen ja hänen lastensa perinteiden juoksumatolle. Tuon perheen juoksumatto oli pyörinyt jo vuosia ja kävi täydellä teholla, ja se melkein heitti minut nurin.

Oletko ikinä nähnyt aikuista ihmistä, joka olisi kirkossa ensimmäistä kertaa elämässään? Hänestä tuntuu epämukavalta, kun hän yrittää tehdä samoja asioita kuin kaikki muutkin, vaikkei tiedä, mitä toiminnot tarkoittavat. Sillä tavalla minä tein, ja voin luvata sinulle, että tuhlaajapuolisostasi tuntuu samanlaiselta, kun hän on sen toisen henkilön perhetapaamisissa.

Kun sen toisen naisen sukua tuli koolle, minua kohdeltiin hyvin, mutta olin silti ulkopuolinen. En tiennyt niistä tapahtumista, joista he puhuivat. Tuskin edes tunsin niitä ihmisiä ja vielä vähemmän niitä isoäitejä, joista he puhuivat.

Jos haluat nähdä tanssin nimeltä Tuhlaajapojan tutinat, niin odota, kun setä mikä-hänen-nimensä-nyt-olikaan alkaa kovaan ääneen kertomaan vanhoja tarinoita sen toisen henkilön puolisosta! Tuhlaaja tietää, että perheen perinteiden juoksumatto heittää hänet kohta nurin, kun setä lopettaa tarinansa sanoilla “On kyllä harmi, kun hän ei ole täällä”. Tuhlaaja voi olla varma siitä, että kaikkien huoneessa olijoiden katseet kohdistuvat häneen ja he ajattelevat hiljaa mielessään “Miksi sinä olet täällä? Tämä on meidän perheemme.” Aina kun osallistuin sen toisen naisen juhliin, tunsin oloni täysin ulkopuoliseksi.

Lähdin jokaisesta lomakokoontumisesta nuollen omia haavojani, koska olin taas kaatunut perheen perinteiden juoksumatolla. Sain suolaa haavoihini, kun kuulin, miten lapseni sanoivat viattomasti viettäneensä “ihan tavallisen loman” kotona ja Charlyne oli hoitanut yksin meidän perheemme perinteitä. Se, ystäväni, on yksi niistä hetkistä, jolloin Pyhä Henki sanoo hiljaa “Mikset vain lopeta tätä typeryyttä ja mene takaisin kotiin perheesi luokse?”

Me tuhlaajat ajattelemme, että olemme lujaa tekoa ja sivuutamme tuon Pyhän Hengen kehotuksen ja kuvittelemme, että seuraava erämaan juoksumattokokemus olisi erilainen. Tapahtumasarja toistuu uudelleen ja uudelleen, kunnes lopulta olemme tarpeeksi hakattuja palataksemme takaisin kotiin.

Nyt kun olen monta vuotta ollut palvelutehtävässä avioliittojen puolesta, ymmärrän täysin, kuinka odottaviin puolisoihin sattuu loma-aikoina. Sen lisäksi vaimoni on kertonut niistä kipeistä asioista, joita minä aiheutin hänelle.

Jos pyydät Pyhää Henkeä näyttämään sinulle välähdyksen siitä, miten tuhlaajapuolisoosi myös sattuu (huolimatta siitä, millä tavalla hän yrittää lomasta selviytyä), lomastasi voi tulla rukouksen loma.

Tajuatko kuinka moni kotimatka alkaa loma-aikana? Monille tuhlaajille perinteiden juoksumatolla kaatuminen pehmentää sydämen. Tänä seuraavana lomana, kun Jumala laittaa sydämellesi halun todistaa puolisollesi, etsi aina Hänen tahtoaan ja vain Hänen tahtoaan suuntaohjeita varten.

Ei ole kyse siitä, mitä se-ja-se kehottaa tai ei kehota tekemään, vaan mitä Jumala selkeästi kehottaa sinua tekemään. Ennen kaikkea pidä oman perheesi perinteiden juoksumatto siinä vauhdissa, että tuhlaajapuolisosi voi helposti hypätä takaisin, sitten kun Jumala niin ohjaa.

Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja. Tästä te tunnette Jumalan Hengen: jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristuksen ihmiseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta. Yksikään henki, joka kieltää Jeesuksen, ei ole Jumalasta. Sellainen henki on Antikristuksen henki, jonka te olette kuulleet olevan tulossa ja joka jo on maailmassa.
1 Joh 4:1-3

Koska Hän elää,
Bob Steinkamp
Rejoice Marriage Ministries, Inc.

 

Suomentanut Raisa
Kaikki raamatunkohdat ovat vuoden 1992 käännöksestä, ellei toisin mainittu.