Tie kotiin – kiertotien kautta

28.5.2023

Tie kotiin – kiertotien kautta

Suomennettu hartaudesta: The road home – takes a detour (Charlyne Cares Devotion 23.3.2023)

Tämän päivän kirjoitus on Bobilta, joka oli tuhlaaja, joka palasi takaisin kotiin. Menimme uudelleen naimisiin ja olimme naimisissa vielä 23 vuotta ennen kuin Herra otti hänet Taivaan kotiin. Bob kirjoitti 19 kirjaa tuhlaajan näkökulmasta noiden kahden vuosikymmenen aikana avioeromme ja uudelleen avioitumisemme jälkeen. –Charlyne

“Miksi jotkut tuhlaajat käyvät perheensä luona ja näyttävät nauttivan siitä, mutta eivät tule kotiin jäädäkseen?”

Miehillä ja naisilla, jotka seisovat Jumalan kanssa avioliittonsa eheytymisen puolesta, täytyy olla paljon uskoa. Sen lisäksi heillä on suuria toiveita siitä, että tuhlaajapuoliso tulee pian kotiin. Mitä tapahtuu, kun prosessi näyttää alkavan ja sitten yhtäkkiä tuhlaaja tekee 180 asteen käännöksen, taas kerran, poispäin kotoa ja pois rukoilevan puolison luota? Mitä tapahtuu odottavan puolison suurille toiveille?

Rukoilemme Charlynen kanssa, että tähän mennessä ymmärtäisit, ettei tuhlaajapuolison tie kotiin ole aina suora. Niin kuin tie vuoren huipulle (ja tuhlaajasi kotiinpaluu on vuorenhuippu sinulle): se ei ole suora.

Jos me lähdemme kotoa ja matkustamme pohjoiseen erästä tietä, vastaan tulee etappi, jossa kompassi näyttää, että olemme itse asiassa menossa etelään. Olemmeko menossa pohjoiseen vai etelään? Pitäisikö meidän luovuttaa pohjoissuuntainen matkamme, koska kompassi osoittaa, että olemme menossa päinvastaiseen suuntaan? Tuo tie menee itse asiassa niin kauas länteen, että yhdessä vaiheessa erään mutkan takia pohjoiseen matkaavat autot menevät etelään.

Ymmärrämme vaimoni kanssa sinun suuret toiveesi eheytymisestä, ja se on hienoa, kunhan nämä toiveet perustuvat Jumalan lupauksiin. Kun tiellä kotiin on odottamaton käännös, sinun tulee rukoilla aivan yhtä vahvasti, eikä ikinä epäillä hetkeäkään, etteikö Jumala tekisi työtään.

Ensimmäinen kysymys jokaisen kotiinpaluuta ikinä ajattelevan tuhlaajan sydämessä on yksinkertainen: “Mikä on erilaista nyt?” Ei ole väliä, asutteko erillään aviorikoksen, alkoholismin, alistamisen tai minkä tahansa muun aakkosissa seuraavan asian takia, puolisosi haluaa tietää, mikä on muuttunut, jotta tämä painajainen ei toistuisi uudelleen.

Useimmat odottavat puolisot tekevät sen virheen, että ilmoittavat itse, mikä on erilaista ja luettelevat tuhlaajapuolisolle lähemmästä suhteesta Herran kanssa ja kuinka paljon Hän on muuttanut heitä. Poissaoleva puolisosi ei halua kuulla sanojasi; hän haluaa havaita muutokset.

“Minä muuttuisin?” joku ajattelee. “Minun puolisoni oli se, joka teki aviorikoksen, en minä. Hän saa muuttua!” Sinun tulee lopettaa syytteleminen. Saatana on syypää tilanteeseesi. Hän hyökkäsi perheeseesi käyttäen jo olemassa olevaa hengellistä heikkoutta toisessa tai molemmissa osapuolissa. Pikkuhiljaa vihollinen otti tuon henkilön haltuunsa, kunnes sai hänet vangikseen, niin kuin sanotaan toisessa kirjeessä Timoteukselle. Seurataanpa yhtä tyypillistä perhettä niistä tuhansista, joita meillä on sähköpostilistallamme ja yritetään selvittää, miksi puoliso ei ole tullut kotiin.

Kyseessä saattaa olla aviomies tai vaimo, mutta sanotaan nyt vaikka että Matti ystävystyy vähän liikaa Susannan kanssa töissä. Siinä pisteessä vihollinen hyökkää. Heidän suhteensa kehittyy työkaveriudesta siihen, että he syövät yhdessä lounasta useimpina päivinä. Kun he oppivat tuntemaan toisiaan, asiat kehittyivät sille asteelle, että “Minä kerron sinulle minun ongelmani ja sinä voit kertoa minulle sinun.” Yksi Matin “ongelmista”, oli se totta tai ei, liittyi heikkoon tai olemattomaan seksielämään kotona. Kun Matti vielä meni kotiin Maijan luokse joka ilta, hänen ajatuksensa olivat täynnä Susannaa, eivät Maijaa.

Jossain vaiheessa ja jollakin tavalla Matti ja Susanna ylittivät fyysisen rajan. Siitä hetkestä eteenpäin vihollisella, joka oli hyökännyt Matin kimppuun aikaisempina lounastamispäivinä, on nyt täysi hallinta tuosta miehestä. Matti kuulee sisimmässään “Et ole tarpeeksi hyvä Maijalle. Hän ei vastaa sinun tarpeisiisi, mutta Susanna kyllä vastaa! Sinä ansaitset vähän onnellisuutta, etkä vain vaimoa ja lapsia.” Susannalta hän kuulee viestiä sadalla eri tavalla “Meillä on tulevaisuus. Jätä vaimosi minun vuokseni.” Toinen henkilö saattaa jopa antaa syyllisyyden täyttämälle puolisollesi uhkavaatimuksia ja sanoa, että hänen täytyy tehdä päätös. Voitko kuvitella? Päätös tehtiin silloin, kun menitte naimisiin.

Hämmentyneenä Matti muuttaa pois kotoaan jättäen jälkeensä järkyttyneen Maijan. Maija tiesi, että jokin oli muuttunut Matissa, mutta oletti sen olevan työpaineita tai keski-iän kriisi, tai, surullista kyllä, hän syyttää itseään. Sinua voidaan syyttää ehkä siitä, ettet rukoillut perheesi puolesta, mutta erosta sinua ei todellakaan voi syyttää. Se kunnia menee viholliselle, joka on tullut tuhoamaan jokaisen perheen ja sen myötä jokaisen seurakunnan ja sen myötä yhteiskunnan.

Seuraavat kuukaudet tai vuodet ovat sumea sekoitus lakimiehiä, lähestymiskieltoja, taisteluita turhista asioista, oikeusistuntoja, monia kyyneleitä ja kaikkia muita asioita, jotka monet odottavat puolisot tuntevat liian hyvin. Matti, joka hiljaa kantaa syyllisyyttä kaikesta tästä, sanoo itselleen “Maija vihaa minua. Hän varmaan vihasi minua koko ajan. On parempi, että me eroamme.” Samaan aikaan Susanna haluaa naimisiin. Matti suostuu innottomasti ja tietää, että jos hän ei suostu, niin hän menettää Susannan. Jollakin tavalla uutiset salaperäisesti leviävät, niin että Maija kuulee hääsuunnitelmista, mikä lisää hänen hajoamistaan.

Samaan aikaan Jumala, rakkaudestaan Mattia ja Maijaa ja heidän perhettään kohtaan, käytti joitakin keinoja esittääkseen Maijalle, että hän seisoisi Hänen kanssaan ja rukoilisi Matin palautumista takaisin Taivaallisen Isänsä luokse ja perheensä luokse. Maija ei käänny ihmisten puoleen vaan Herran, hänen Jumalansa puoleen tukea, suuntaa ja päätöksiä varten. Odotuksensa aikana Maijasta tulee vähemmän sen hylätyn ja vihaisen naisen kaltainen, jollainen hän oli ollut, ja hänestä tulee enemmän Jeesuksen kaltainen joka päivä. Raamattu korvaa sanomalehden tiedon hankkimisessa. Maijan musiikkimaku on muuttunut kristilliseen musiikkiin. Rukous vie enemmän aikaa kuin tietokone. Hän haluaa oppia. Hän tuntee taakkaa Matin sielun puolesta, joka on nyt menossa kohti helvettiä, ellei hän muutu.

Matin syntinen suhde ei suju hyvin. Susanna ei olekaan se iloinen ihminen, josta hän ennen haaveili koko ajan. Hän on vaativa ja kontrolloiva. (Tiedätkö miksi? Hän tietää, että hänen päivänsä Matin kanssa ovat kortilla ja hän pitelee kiinni kaikin keinoin.)

Matti näkee Maijaa joka toinen viikonloppu hakiessaan lapset tai hakiessaan postin. Poissa on se vihainen, vahingoniloinen nainen, joka istui vastakkaisessa pöydässä oikeussalissa. Maijalla on rauha, jonka myös Matti toivoo löytävänsä. Hän on ystävällinen Matille ja aina suostuvainen. Tulee se päivä, kun Matti seisoo omalla kuistillaan, soittaa omaa ovikelloaan ja odottaa innoissaan näkevänsä Maijan, jopa vain muutaman minuutin ajan. Vähän niin kuin silloin kun he ensimmäistä kertaa olivat rakastumassa. Hänestä tuntuu hyvältä, kun Maija huudahtaa “Minä rukoilen puolestasi”, kun hän kävelee pois.

Tämä avioliitto on tienristeyksessä. Jos Maija jatkaa odottamista, tulee vielä se päivä, kun Matti alkaa luottaa vaimoonsa. Hän kävelee kotiin ja hänen sydämensä melkein halkeaa hyvistä muistoista. Hän toivoo, että voisi siirtää kelloa taaksepäin, eikä olisi koskaan tavannut Susannaa. Maija ottaa avioliiton puolesta seisomisen vielä vakavammin. Hän saattaa paastota usein eikä tuhlaa aikaansa netissä. Hän ymmärtää olevansa lähestymässä tämän hengellisen sodan suurinta taistelua hänen aviomiehensä sielun ja avioliittonsa puolesta.

Entä jos Maija valitseekin toisen tien? Hänestä tuntuu, että Jumalalla on ollut jo tarpeeksi aikaa, eikä mitään näytä tapahtuvan. (Mutta hän ei näe Matin sydämen sisälle!) Entä jos hän luovuttaa ja menee eteenpäin elämässään, niin kuin kaikki kehottavat häntä tekemään? Jonakin päivänä Matti seisoo taas kotiovellaan soittamassa ovikelloa, mutta oven avaakin toinen mies. Sekä Matti että Maija muuttuvat taas vihaisiksi ihmisiksi ja alkavat sotimaan, eivät Saatanaa, vaan toisiaan vastaan. Matti ja Maija menevät molemmat luultavasti toisiin ja mahdollisesti kolmansiin naimisiin. Kaiken tämän seurauksena jää jäljelle joukko sydänsärkyisiä lapsia.

Jos Maija jatkaa odottamista ja kasvaa Herrassa, Jumala muuttaa häntä ennen kuin Hän muuttaa Mattia. Silloin Maijasta ja hänen kodistaan tulee hengellinen magneetti Matille. Hän löytää sieltä etsimänsä rauhan. Maija, joka edelleen pitää vihkisormuksiaan, saattaa olla vähän niin kuin toinen nainen, kun Matti muuntelee totuutta Susannalle, jotta voisi tavata aviovaimoaan. Asiantuntijat, en minä, ovat sanoneet, että tuhlaajapuoliso saattaa elää yksi jalka kummassakin näistä kahdesta maailmasta tunnustellessaan maaperää.

Tuhlaaja tulee kotiin synttärijuhliin ja lähtee sitten yhtäkkiä, jopa katoaa joksikin aikaa eikä pidä yhteyttä. Tykkään verrata tätä kellon heiluriin. Kun vedät heilurin kotiin asti ja päästät sen irti, se menee yhä kauemmas toiselle puolelle, mutta palaa kuitenkin aina.

Mitä odottavan puolison pitää tehdä? Maija ei ole edes naimisissa Matin kanssa, mutta Matti tulee kuitenkin kotiin, niin kuin mitään ei olisi ikinä tapahtunutkaan. Maijan pitäisi iloita, koska Matti on matkalla kotiin. Matilla on suuri kamppailu sisällään oikean ja väärän välillä. Hän on täynnä syyllisyyttä ja miettii “entä jos…” ajatellessaan Susannan jättämistä. Saatana on häviämässä sodan tämän perheen kohdalla ja vetää esiin suurimmat aseensa tässä vaiheessa.

Matti kysyy itseltään koko ajan “Mikä on erilaista nyt?” Rukoilemme Charlynen kanssa, että kaikki “Matit” näkisivät helposti, että asiat ovat erilailla, koska olet nyt perustanut elämäsi Herralle Jeesukselle Kristukselle. Elät Hänen tavallaan ja hiljaa kutsut rakastamaasi ihmistä tulemaan kotiin täysin erilaisen puolison luokse.

Ymmärrämme, etteivät kaikki tilanteet ole samanlaisia kuin tämä kooste fiktiivisestä Matista ja Maijasta. Rukoilemme Charlynen kanssa, että löytäisit tästä tekstistä jotakin, joka auttaa sinua ymmärtämään sitä dilemmaa, kun tuhlaajapuoliso tulee käymään, muttei voi muuttaa kotiin (vielä!).

Silloin Herran henki valtaa sinut ja sinäkin joudut hurmoksiin ja muutut toiseksi ihmiseksi.
1 Sam 10:6

Koska Hän elää,
Bob Steinkamp
Rejoice Marriage Ministries

Katso uuusimmat julkaisut TÄÄLTÄ.

Lue lisää Bobin kirjoituksia TÄÄLTÄ