Ei enää syntipukkeja

11.9.2019

Ei enää syntipukkeja

Suomennettu hartaudesta: No more scapegoats (Charlyne Cares Devotion 9.9.2019)

Vierailijan kirjoituksen on kirjoittanut joku odottava puoliso. Alla olevat näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä kuvasta Rejoice Marriage Ministries:n tai Steinkampien näkemyksiä.

Mutta se pukki, jonka arpa määrää Asaselille, jätettäköön seisomaan elävänä Herran eteen. Sovitettavat synnit pantakoon sen kannettaviksi. Sitten se ajettakoon Asaselin luo autiomaahan.
3 Moos 16:10

Puolison loukkaavaa käytöstä ja lähtöä seuraavat monesti syyllistävät sanat. On tärkeää olla vastuussa omista päätöksistään ja antaa Jeesuksen muovata sinua tänä myrskyisenä aikana. Samaan aikaan odottavien puolisoiden täytyy välttää lankeamasta siihen uskoon, että heidän oman sydämensä muutoksella ja vilpittömillä anteeksipyynnöillä olisi voima saada aikaan sydämenmuutos toisessa puolisossa.

Matkasi Jumalan kanssa on arvokas huolimatta yhdestäkään vaikutuksesta, joka sillä saattaa olla puolisoasi kohtaan. Vastuu puolisosi sydämestä on Jumalan ja puolisosi välinen asia. Ei sinun. Sinulla ei ole voimaa muuttaa puolisosi sydäntä.

Tämä kova lausunto saattaa aiheuttaa toivottomuuden tai epätoivon tunteita. Se johtuu siitä, että luotat itseesi avioliittosi korjaamisessa. Sinulla ei ole sellaista voimaa. Sinun täytyy päästää irti siitä uskomuksesta, siitä vastuusta, siitä taakasta.

Jotkut odottavat puolisot kantavat taakkaa tästä luulosta, eivätkä edes tajua sitä. Näyttää niin “kristilliseltä” jatkaa anteeksiannon pyytämistä, ottaa itselleen kaikki valitukset, joita puoliso latoo päälle, tehdä paljon töitä tullakseen paremmaksi ja kunnioittaa puolisoa, ponnistella vastaamaan puolison syytöksiin nöyryydellä ja jatkaa anteeksipyytelyä sielunsa pohjasta. Ja silti, nämä teot ovat saattaneet kasautua sellaisen alla piilevän hiljaisen uskomuksen päälle, että jos vain tekisit enemmän, niin voisit korjata kaiken tämän. Et voi. Et ole Jumala. Meidän kaikkien täytyy antaa Jumalan olla Jumala, jotta Hän voi muokata meidät sellaisiksi ihmisiksi, jollaiseksi Hän on meidät luonut.

Jos Pyhä Henki tuo synnintunnon puolisollesi hänen synnistään ja alkaa muodostamaan Jumalan mielen mukaista murhetta hänen sisällään, se tunne voi johtaa parannuksentekoon (2 Kor 7:10). Yleinen reaktio tällaiseen hengelliseen kehotukseen on kuitenkin se, että syytetään jotakin toista omasta synnistä. (Mieti, miten Aatamin ensimmäinen reaktio oli syyttää Eevaa. 1 Moos 3:12.) Puolisosi saattaa järkeillä, että hänen syntinsä johtui siitä, ettet sinä pystynyt vastaamaan hänen odotuksiinsa. Tuhlaajapuolisot kamppailevat vakuuttaakseen itselleen, että heidän tekonsa ovat oikeutettuja sinun tekojesi takia. Joten joka kerta kun Henki toimii puolisossasi, syytökset ja moittiminen alkavat taas. Saatat saada töykeitä puhelinsoittoja, vihaisia viestejä, halventavia sähköposteja, tai kokea pahanilkistä juoruilua. Löytääkseen tekosyyn synnilleen ja itseoikeutuksen päätöksilleen, tuhlaajalla täytyy olla syntipukki.

Ennen Kristusta Israelin kansa sovitti synnin seremonian ja uhrin kautta, jolloin käytettiin syntipukkia niin kuin 3. Mooseksen kirjassa luvussa 16 kerrotaan. Pappi “asettakoon molemmat kätensä eläimen pään päälle ja tunnustakoon siinä israelilaisten kaikki synnit, kaikki pahat teot ja rikkomukset, joihin israelilaiset ovat syyllistyneet.” (3 Moos 16:21). Pappi lähetti sitten synnin ja pukin pois autiomaahan. Tämä seremonia toistui joka vuosi, mutta se ei ikinä pystynyt täysin puhdistamaan Israelia synnistä, sillä seremonia täytyi toistaa joka vuosi vuosisatojen ajan.

Kristus muutti sen kaiken, kun Hän otti meidän syntimme itselleen (Room 3:23-25). Sinä et ole Jumala, etkä sinä voi olla puolisosi syntipukki. Et voi ikinä olla tarpeeksi pahoillasi mistään, mitä olet ikinä tehnyt, jotta voisit hyvittää ja pyyhkiä pois puolisosi syyllisyyden ja häpeän tunteen, jota hän tuntee tekemistään synneistä.

Harhaanjohdettu puolisosi saattaa todella uskoa, että sinä olet tehnyt jotakin niin pahaa, että se oikeuttaa hänen syntinsä ja sen, miten hän kohtelee sinua ja avioliittoanne. Puolisosi uskomus on valhe, joka on sepitetty yrityksenä helpottaa sitä tuskaa, joka on tullut hänen omista päätöksistään ja teoistaan.

Yrittäessään lievittää sitä kalvavaa häpeää, jota puolisosi kokee, hän saattaa hyökätä kimppuusi syytöksin ja vaatii anteeksipyyntöjä. Silti, mikään sinulta tuleva anteeksipyyntö ei voi vapauttaa puolisoasi hänen omasta syyllisyydestään. Sinä et ole syntipukki, joka voisi tuhota puolisosi synnin.

Puolisosi tarvitsee Jeesusta. Et voi tehdä sitä, mitä Jeesus on jo tehnyt meille kaikille. Jeesus ottaa pois maailman synnin (Joh 1:29). Emme voi kantaa pois puolisomme syyllisyyttä ja häpeää ja tuskaa taas yhdellä tunteellisella anteeksipyynnöllä. Puolisosi saattaa näyttää helpottuneelta – hetken aikaa – kun itkuinen anteeksipyyntösi vahvistaa hänen onnetonta uskomustaan siitä, että hänen syntinsä olikin, itse asiassa, oikeutettu. Pyhä Henki jatkaa työtään ja häpeän/syntipukin/helpotuksen/syyllisyyden kierre toistaa itseään. Charlynen neuvo “suu kiinni” (zip your lips) sopii vihaisiin vastauksiin, mutta mieti, kuinka se voisi myös toimia niihin sanoihin, joilla yritetään korjata tai pyytää anteeksi.

Anna Jeesuksen vapauttaa puolisosi syyllisyyden taakasta, jotta puolisosi voi nähdä ja kokea Jumalan anteeksiannon totuuden. Odottavat puolisot eivät ole siinä asemassa, että voisivat parantaa oman puolisonsa tämän synneistä. Meillä ei ole voimaa tai auktoriteettia pelastaa tai tuomita. Jumalalla on. Ja Jumalan armo kestää.

Warnecke
Texas, USA
Rejoice Marriage Ministries

Katso uuusimmat julkaisut TÄÄLTÄ.

Katso uuusimmat julkaisut TÄÄLTÄ.